Beste Waasmunsteraar,
De uitdagingen waar we voor staan, zoals de klimaatcrisis en sociale ongelijkheid, vragen om ambitieuze en toekomstgerichte oplossingen.
Bij Groen zetten we ons in voor een duurzaam Waasmunster met veilige wandelroutes en fietspaden, groene ruimtes en gelijke kansen voor iedereen. We bouwen aan een gemeente die goed is voor mens en natuur, samen met en voor de inwoners.
Een stem voor Groen is een stem voor eerlijk, groen en zorgzaam bestuur. We luisteren naar jullie zorgen en beslissen samen, transparant en dichtbij. Zo maken we van Waasmunster een plek waar iedereen zich thuis voelt.
Een ambitieus en sociaal klimaatbeleid
Groen Waasmunster zet zich in voor een ambitieus en sociaal klimaatbeleid dat de gemeente transformeert tot een voorbeeld in klimaatvriendelijkheid. In plaats van de kop in het zand te steken, willen we de logische keuze maken voor duurzame energie, met als doel CO2-neutrale energieopwekking tegen 2040. Dit betekent onder andere het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen en het stimuleren van windenergieprojecten, met speciale aandacht voor participatie en zorg voor financieel kwetsbare inwoners. Daarnaast wordt het hemelwaterplan strikt gevolgd om verdroging, wateroverlast en hittestress te bestrijden. We zetten in op collectieve wijkrenovaties en groepsaankopen om energiebesparing te maximaliseren.
De gemeente Waasmunster moet een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen klimaatverandering door haar beleid en investeringen af te stemmen op duurzaamheid. Dit omvat het elektrificeren van het gemeentelijk wagenpark en het bieden van laadmogelijkheden voor elektrische voertuigen. Ook qua klimaatadaptatie nemen we het voortouw, we zetten maximaal in op ontharding, vergroening en het creëren van waterbuffers. We onderschrijven de doelen van het Sigmaplan voor waterbescherming en willen beleidsbeslissingen toetsen aan klimaat- en ecologiedoelen, zodat geen enkel besluit in strijd is met onze klimaatambities. Samen maken we van Waasmunster een duurzame en rechtvaardige gemeenschap.
Een open en zorgzaam bestuur, voor en mét de inwoner
Wij bij Groen streven naar een open en zorgzaam bestuur dat écht luistert naar zijn burgers. We willen het vertrouwen van de inwoners herstellen door hen actief te betrekken bij beleidsbeslissingen via sterke wijkwerking, co-creatie en een digitaal participatieplatform. Initiatieven zoals het burgerbudget en wijkraden zorgen ervoor dat inwoners een directe invloed hebben op hun leefomgeving. Daarnaast willen we transparantie bevorderen door ruimere openbaarheid van bestuur en proactieve communicatie over beleidskeuzes, zodat iedereen kan meepraten en de gemeente weer een plek van saamhorigheid en vertrouwen wordt.
Onze visie gaat verder dan alleen inspraak; we willen ook de gemeenteraad versterken als een democratisch platform waar serieus debat en dialoog centraal staan. We pleiten voor meer open adviesraden, bredere openingsuren van het administratief centrum, en een sterke wijkregie die de lokale cohesie en veiligheid bevordert. We staan kritisch tegenover een fusie, maar blijven realistisch over de toekomst, met een onafhankelijk onderzoek om te bepalen wat het beste is voor Waasmunster. Zo bouwen we samen met de inwoners aan een eerlijke, transparante communicatie en een betrokken gemeenschap.
Sociaal welzijn voor iedereen van alle leeftijden
In Waasmunster staat sociaal welzijn voor iedereen centraal. Groen zet zich in voor een inclusieve en diverse samenleving waarin elke inwoner de kans krijgt om volwaardig deel te nemen aan het sociale, culturele en sportieve leven. We streven naar buurten waar iedereen, ongeacht achtergrond of financiële situatie, zich thuis voelt. Door een sterke wijkwerking en initiatieven zoals buddyprogramma’s voor nieuwkomers, streven we naar een warme gemeenschap waar diversiteit wordt omarmd en gelijkheid vooropstaat. Bovendien zorgt de gemeente ervoor dat zowel jongeren als ouderen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, met toegankelijke kinderopvang, kwalitatief onderwijs, en initiatieven tegen eenzaamheid.
Daarnaast gelooft Groen in gelijke kansen voor alle inwoners, ongeacht hun omstandigheden. We zetten ons in voor sterke lokale scholen die een ontmoetingsplaats zijn voor verschillende generaties en sociale groepen. Door een gepaste ondersteuning voor kwetsbare leerlingen en groene speelomgevingen dragen we bij aan een duurzame en sociale toekomst. Ook ouderen mogen rekenen op een waardige oude dag met hulp bij digitalisering en laagdrempelige activiteiten om het sociaal leven op peil te houden. We verbinden jong en oud en stimuleren mantelzorgers met ondersteunende initiatieven. Kortom, Groen Waasmunster streeft naar een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn en gelijke kansen krijgt om te floreren.
Onze natuur en landbouw koesteren en versterken
Waasmunster is een groene gemeente met waardevolle natuur die we moeten koesteren en versterken. Groen Waasmunster zet zich in voor het behoud van onze open ruimte en wil met een groenplan een structurele en duurzame aanpak voor natuurbehoud en -versterking realiseren. Dit plan versterkt de biodiversiteit en integreert natuurbeleid in de langetermijnvisie van de gemeente, met aandacht voor groene straten en het behoud van waardevolle natuurgebieden zoals de Durmevallei. We streven naar een harmonieuze samenwerking tussen natuur en landbouw, waarbij duurzame landbouwmethoden worden gepromoot en de lokale voedselproductie wordt ondersteund. Een belangrijke pijler in deze visie is de integratie van Waasmunster in het Nationaal Park Scheldevallei, wat de kans biedt om natuur en landbouw nog beter op elkaar af te stemmen. Het Sigmaplan vormt hierbij de basis voor natuurontwikkeling en waterveiligheid in de Durmevallei.
Daarnaast willen we onze straten groener maken, wat bijdraagt aan een gezondere en leefbare omgeving. Groen Waasmunster hanteert de 3-30-300 regel om meer schaduw, biodiversiteit en frisse lucht te creëren in elke wijk. We binden de strijd aan tegen afval en sluikstorten en stimuleren circulaire economie. Door deze maatregelen werken we aan een Waasmunster waar natuur en landbouw in balans zijn, en iedereen kan genieten van een groene, schone en gezonde leefomgeving.
Een mobiliteit die focust op veilig stappen en trappen
Groen Waasmunster streeft naar een veilige en aangename mobiliteit, waarbij voetgangers en fietsers centraal staan. Door het STOP-principe (stappen-trappen-openbaar vervoer-persoonsvervoer) te hanteren, willen we een groen en autoluw centrum creëren met afsluitbare schoolstraten voor de veiligheid van onze kinderen en een knip tegen sluipverkeer in de Gentstraat. We versterken het openbaar vervoer en promoten deelmobiliteit, zodat het gebruik van auto's afneemt zonder deze volledig te verbannen. Ook kwetsbare en minder mobiele mensen krijgen ondersteuning bij het vinden van passend transport.
Buiten het centrum blijven wandelen en fietsen de norm, met zones 30 en fietsstraten in woonwijken en woonparken. Belangrijke verbindingswegen, zoals de N446, maken we veiliger door snelheidsbeperkingen, duidelijke oversteekplaatsen en betere signalering. We stimuleren deelwagens, elektrische voertuigen en deelfietsen om de transitie naar een duurzamere mobiliteit te versnellen. Trage wegen willen we verder ontwikkelen en toegankelijk houden, zodat inwoners blijven genieten van veilige wandel- en fietsroutes door de natuur.
Mooi en goed wonen in Waasmunster
In Waasmunster streven we naar betaalbaar en energiezuinig wonen voor iedereen, met een focus op sociale en alternatieve woonvormen. We willen dorpskernen versterken door duurzame en kwalitatieve verdichting, zonder de groene ruimte verder aan te tasten. Wijken moeten groen, duurzaam en sociaal zijn, met collectieve energieoplossingen en een mix van betaalbare en sociale woningen. Daarnaast ondersteunen we privé-eigenaars bij de renovatie van hun woningen, door onder andere in te zetten op groepsaankopen en wijkrenovaties. We stimuleren ook de ontwikkeling van een betaalbaar huuraanbod. Leegstand en verkrotting pakken we aan met strengere belastingen en we werken aan een stevig anti-discriminatiebeleid.
Waasmunster (be)leven
Waasmunster is een gemeente waar wonen, cultuur, sport en handel hand in hand gaan om een bruisende gemeenschap te creëren. We koesteren onze groene ruimte, die een paradijs is voor wandelaars en fietsers, terwijl we ook ruimte maken voor kleinhandel en horeca in de dorpskernen om die weer levendig te maken. Ons sterk verenigingsleven, dat van sport en cultuur tot maatschappelijke betrokkenheid reikt, krijgt alle ondersteuning die het verdient. We maken cultuur toegankelijk voor iedereen, maken ruimte voor street art en ondersteunen lokale artiesten en culturele initiatieven. Ook sportieve activiteiten worden gestimuleerd met verbeterde faciliteiten en toegankelijkheid.
Onze focus ligt niet alleen op een actieve en betrokken gemeenschap, maar ook op een duurzame economie. We versterken de lokale economie door handel en horeca te ondersteunen, tijdelijke initiatieven te stimuleren en leegstaande panden creatief te herbestemmen. We zetten in op circulaire economie en hergebruik, met oog voor duurzaamheid en sociale inclusie. Waasmunster promoot groen toerisme en maakt gebruik van samenwerkingen met regionale initiatieven zoals het Nationaal Park Scheldevallei. Door een integraal beleid dat cultuur, sport, economie en milieu verbindt, maken we van Waasmunster een leefbare en levendige gemeenschap voor iedereen.
Eerlijke financiën
De financiën van Waasmunster worden zorgvuldig ingezet om de gemeenschap te dienen, ondanks de beperkte middelen die we als gemeente nog hebben. Om noodzakelijke projecten te financieren zonder de financieel kwetsbaren te belasten, richten we ons op het belasten van ecologische impact en verbruik. We verhogen geen aanvullende personenbelasting en streven naar een eerlijke belasting van onroerend vermogen door het kadastraal inkomen te actualiseren. Nieuwe belastingen op milieubelastend gedrag en een progressieve leegstandsbelasting worden onderzocht om zowel hinder te verminderen als extra inkomsten te genereren. Waasmunster investeert enkel in duurzame en ethische initiatieven en zet in op een eerlijke belasting van tweede verblijven en managementvennootschappen om de lasten gelijk te verdelen.